16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Corstens: Wilders brengt de rechtsstaat in gevaar

Geert Wilders heeft de rechters in zijn proces bewust beschadigd, en brengt daarmee de rechtsstaat in gevaar. Dat zegt Geert Corstens, oud-president van de Hoge Raad in een interview met het AD.

 Wilders zie tegen de rechters: Het Nederlandse volk zal winnen, en zich goed herinneren wie aan de goede kant van de geschiedenis stond.

Corstens: ,,Dat is zó stemming makend. Hij zegt dus: als jullie niet doen wat ik wil, dan zul je door de geschiedenis veroordeeld worden. Heel akelig.”

De oud-president van de Hoge Raad, zegt zich zorgen te maken om de steeds agressievere houding van Wilders richting de rechtspraak. ,,Zolang hij de principes van onze democratische rechtsstaat onderschrijft, in woord en gedrag, dan is het best. Maar als hij dat niet doet, dan hebben we een probleem. En dat is wel wat hij nu laat zien. Het risico is dat hij daarin nog verder gaat.”

Volgens Corstens doet Wilders alsof dit een rechtszaak tegen miljoenen Nederlanders is, maar dat is niet zo. Het is een zaak tegen hem en niemand anders. Hij moet beseffen dat hij niet hetzelfde kan zeggen als andere Nederlanders. Hij staat terecht als publiek figuur, als politicus.”