16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Moslimdiscriminatie neemt toe in Nederland

In opdracht van de Anne Frank Stichting verrichtte het Verwey-Jonker Instituut onderzoek naar meldingen over racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland in het registratiesysteem van de politie. Opvallendst is de stijging van de incidenten van moslimdiscriminatie en het toegenomen extreemrechts activisme. 

Dat staat in het vandaag verschenen rapport ‘Racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland’.

In 2015 zijn er 2732 incidenten met een racistisch karakter geteld in het incidentregistratiesysteem van de politie. Binnen de racistische incidenten waren er 446 incidenten van moslimdiscriminatie.

Moslimdiscriminatie is in Nederland voor het tweede jaar op rij toegenomen: in 2014 waren 142 incidenten van moslimdiscriminatie en in 2013 ging het om 35 incidenten. De stijging is waarschijnlijk een gevolg van toegenomen maatschappelijke spanningen rond terroristische aanslagen in West-Europa en de komst van islamitische vluchtelingen.

In het laatste kwartaal van 2015 nam het extreemrechts activisme in Nederland toe. Extreemrechtse groepen bemoeiden zich in veel gevallen nadrukkelijk met protesten tegen de komst van vluchtelingen. Extreemrechtse activisten waren in Nederland voor het laatst te zien in het midden van de jaren negentig.

Het aantal antisemitische incidenten dat in 2015 is gevonden is het zelfde gebleven als in 2014.