12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Honderd jaar Albanese studiofotografie in Foam

Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie toont Foam een selectie foto’s uit het archief van de Albanese fotostudio Marubi (1856 – 1959).

Drie generaties fotografen kregen zeer diverse mensen voor de camera, uiteenlopend van de stedelijke bourgeoisie, herders, de Ottomaanse keizer en Koning Zog, tot criminelen en beroemde acteurs en schilders. 

Rond het jaar 1850, niet lang na de uitvinding van de fotografie, arriveert de Italiaanse Pietro Marubi in Shkodër, het noordelijke deel van het huidige Albanië. Hij begint daar de eerste fotostudio. Na de dood van Pietro neemt assistent Kel als eerbetoon de achternaam van zijn leermeester aan. 

De omvangrijke collectie van 150.000 glasnegatieven is zowel vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch als artistiek aspect interessant. Gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode, als sociale rituelen, folkloristische kleding en sociologische interessante groepsportretten zijn allemaal in de collectie te vinden.

Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie is een kennismaking met de rijke fotografiegeschiedenis van een geïsoleerd gelegen Europees land dat vaak wordt vergeten. Het past in een reeks tentoonstellingen over fotostudio’s die Foam de afgelopen jaren presenteerde waaronder.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Marubi National Museum of Photography in Shkodër en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Cultuur van Albanië.

Voor meer informatie over Foam klik op de link: https://www.foam.org/nl/home