10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Facebook haalt 'Nederland mijn Vaderland' opnieuw uit de lucht

Facebook heeft de nationalistische facebookpagina ‘Nederland mijn Vaderland’ op zwart gezet. Nederland mijn Vaderland is boos en meent dat Facebook te veel macht heeft. Het is niet de eerste keer dat de pagina, die de grootste nationalistische community in Nederland vormt met bijna 280.000 likes, op zwart gaat. Dat meld het AD.

Nederland mijn Vaderland, ooit begonnen als hyvespagina, wil Nederland ‘houden zoals het is’ en richt zich op thema’s als immigratie, vluchtelingen en de EU. Anti-fascisten roepen regelmatig op om de site te rapporteren bij Facebook.

Volgens paginabeheerder Thomas van Elst is het onduidelijk waarom Facebook de pagina nu opnieuw op zwart heeft gezet. ,,We kregen zaterdag ineens de melding dat de pagina er af was in verband met een mogelijke schending van de voorwaarden. We hebben toen alle content van de laatste drie weken weggehaald en protest aangetekend. Zonder opgaaf van redenen heb ik nu een ban van dertig dagen.”

Nederland mijn Vaderland meent dat Facebook de vrijheid van meningsuiting van Nederlanders beperkt, zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen. ,,Wij krijgen als burgers niemand van Facebook te spreken, dus kunnen we alleen maar gissen naar de reden.”

Thomas van Elst: “Wij zijn een groot platform waar mensen hun onderbuikgevoelens kwijt kunnen. Misschien dat het iets te maken heeft met de verkiezingen die er straks aan zitten te komen, ik speculeer ook maar wat. Facebook heeft alle macht en wij staan machteloos.”