16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Volkskrant Hoofdredacteur geschrokken door uitspraak rechter

Hoofdredacteur Remarque van de Volkskrant zegt “geschrokken te zijn door de uitspraak van de rechte. De Volkskrant moet van de rechter 1.500 euro schadevergoeding betalen aan Mohammed Rashid, omdat zijn foto vorige maand op de voorpagina stond.

Door dat beeld te combineren met de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’ heeft de krant zijn privacy geschonden, vindt de Amsterdamse rechtbank. Het belang van de persvrijheid weegt hier niet tegen op. De Amsterdamse rechtbank heeft de eis  van rectificatie afgewezen.

Fotograferen op de openbare weg is toegestaan en dit beeld had ‘nieuwswaarde’, betoogde hoofdredacteur Philippe Remarque twee weken geleden. ‘Het is misschien ongemakkelijk dat er iemand met een Arabisch uiterlijk op staat, maar wel de realiteit. Als we de werkelijkheid niet meer kunnen laten zien, is dat een ernstige beperking van de persvrijheid.’

Bij de Volkskrant vinden ze dat de vrije nieuwsgaring in het geding is, en beraden zich op stappen om hier juridische duidelijkheid over te krijgen.