9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Bestuurders Essalam Moskee moeten met de gemeenschap om de tafel

Op aandringen van de Rotterdamse rechtbank gaan de Arabische bestuursleden en Marokkaanse moskeebezoekers kijken of ze met hulp van een bemiddelaar tot een oplossing kunnen komen.

De Marokkaanse moskeegangers die de Essalam hebben opgericht, vinden dat de Arabieren hun moskee hebben ‘gekaapt’. De moskeegangers zouden geen invloed meer hebben op wat er binnen hun moskee gebeurt.

De positie van de Arabische bestuurders staat ter discussie nadat de rechter vorig jaar oordeelde dat de oorspronkelijke statuten van de Essalam in 1998 en 2005 illegaal zijn aangepast. In die statuten uit 1987 stond namelijk expliciet vermeld dat de bestuurders uit Rotterdam-Zuid moesten komen. De Arabieren hadden dus nooit in het bestuur mogen komen, stellen de tegenstanders. Schrijft het AD.

De Arabische bestuurders verzetten zich tegen het vonnis. Advocaat Jules Debije, die hun belangen vertegenwoordigt, wees er op dat de moskeegemeenschap op dat moment wist dat er een procedure was gestart om Boutaher te ontslaan als bestuurslid. ,,Waarom kreeg Boutaher dan die dagvaarding?” Hij vermoedt dan ook dat sprake was van een opzetje tussen de moskeegangers en de oud-vicevoorzitter om de Arabieren weg te krijgen.

Boutaher, heeft toegegeven dat hij de statuten destijds eigenhandig heeft gewijzigd om de geldschieters in het bestuur te krijgen.  Dat hij de dagvaarding kreeg was omdat hij jarenlang hét gezicht was van het Essalambestuur.

De rechter adviseerde de strijdende partijen daarom toch nog eens te kijken of ze er onderling uit kunnen komen, met behulp van een mediator. De gemeenschap is daartoe bereid. Ook Debije leek welwillend, maar moet eerst overleggen met de bestuurders in de Emiraten en Ierland. Komen ze er niet onderling uit, dan wordt alsnog vonnis gewezen.