18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Ook Golfstaten verklaren Hezbollah tot terroristisch

De zes Arabische landen van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) hebben vandaag de Libanese sjiitische beweging Hezbollah als terroristisch bestempeld. De stap drijft de spanning verder op tussen soennitische en sjiitische stromingen in het Midden-Oosten.

De secretaris-generaal van de GCC, Abdullatif al-Zayani, zei dat „de sjiitische beweging terroristische activiteiten blijft ontplooien en dat Hezbollah daarom als terroristische organisatie” wordt behandeld.

De landen aan de Arabische Golf (Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) worden door soennitische families geregeerd. Ze hebben het aan de stok met sjiieten in hun eigen land en het sjiitische Iran.

Hezbollah speelt steeds een belangrijke rol in het Midden Oosten. De Hezbollah-milities boeken in de Syrische burgeroorlog groot successen. Hezbollah steunt net als Iran en Rusland de regering van president Bashar al-Assad. Golfstaten steunen jihadisten die tegen Assad vechten.