9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Extra maatregelen tegen vluchtelingen

Iedere asielzoeker die Nederland binnenkomt wordt gescreend op oorlogsmisdaden, jihadisme, extremisme of criminele antecedenten. Dat gebeurt onder ander door fouilleren, doorzoeken van de bagage en het innemen van documenten. De Koninklijke Marechaussee krijgt ook de mogelijkheid om telefoons af te pakken en uit te lezen.

Het zijn enkele maatregelen die het kabinet versneld doorvoert naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De strengere controles aan de grens maken deel uit van een opgewarmd actieplan om de identificatie en registratie van vluchtelingen strenger ter hand te nemen.

Afgelopen weekend kondigde het kabinet al maatregelen aan. Zo zijn de grenscontroles op luchthavens, treinstations en bij snelwegen aan de zuidgrens geïntensiveerd, vooral voor reizen van en naar Frankrijk en België. Verder is ’aandacht’ voor kwetsbare plekken, zoals evenementen met veel publiek. Bij de marechaussee, de politie en bij de inlichtingendiensten is verhoogde paraatheid.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA verwacht dat er eind dit jaar ongeveer 60.000 vluchtelingen in Nederland zijn. Die moeten gemiddeld een halfjaar wachten voordat zij aan hun asielprocedure kunnen beginnen.

In de brief aan de Tweede Kamer roept het kabinet andermaal op de kalmte te bewaren. „Als we als samenleving eensgezind en waakzaam blijven, zijn we sterk en weerbaar genoeg om deze dreiging het hoofd te kunnen bieden.”