8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

SoZaWe Rotterdam: geen geld meer ga bij je familie eten

Het lukt de sociale dienst in Rotterdam niet om maatwerk te leveren aan mensen die in de bijstand zitten. Ondanks diverse toezeggingen van verantwoordelijk wethouder Maarten Struivenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid) gaat het nog steeds regelmatig mis, constateert de fractie van de PvdA.

Het gaat met name om mensen die naast hun bijstandsuitkering af en toe werk hebben. Bijvoorbeeld via een nul uren contract. Bij het verrekenen van het loon met de uitkering wordt geen maatwerk verricht en bovendien duurt die verrekening te lang, aldus Carlos Goncalves -PvdA-.

“Onlangs meldde zich een vrouw bij de partij die door de trage afhandeling van het cluster werk en inkomen, zoals de dienst in Rotterdam heet, geen geld meer heeft om eten te kopen. Haar werd aangeraden maar bij de familie te gaan eten.”

Goncalves noemt het schrijnend dat iemand die zijn best doet zelf geld te verdienen, en zo de gemeente dus helpt de uitkeringslasten omlaag te brengen, gedupeerd wordt en dan ook nog eens op een beledigende manier wordt aangesproken.

De gemeente zou blij moeten zijn met deze mevrouw, maar ze wordt juist gestraft.’ Volgens Goncalves is het niet de eerste keer dat hij de wethouder op de problemen wijst. ‘We hebben die vaker gezien en ook al vaker aangekaart. Maar Struivenberg zegt elke keer dat het goed komt, maar dat is niet zo.’ 

Eerder wees ook de Rotterdamse ombudsman al op problemen bij het cluster Werk en Inkomen. Dat ging toen over het strenge beleid omtrent re-integratie en fraudebestrijding.

Wethouder Struivenberg is op vakantie en voor commentaar niet bereikbaar.