1,3 miljoen dubbele nationaliteiten in Nederland

0
199

Van alle inwoners van Nederland met de Nederlandse nationaliteit hebben er 1,3 miljoen ook een andere nationaliteit.

 Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van 1 januari 2014. Het zijn de laatste cijfers waarover het CBS beschikt, sinds 6 januari 2014 is bij wet vastgelegd dat een tweede nationaliteit niet meer wordt geregistreerd.

Van de inwoners met een dubbele nationaliteit had een kwart ook de Marokkaanse en een kwart ook de Turkse nationaliteit. De rest heeft een een andere tweede nationaliteit.

Vorig jaar zijn 27 duizend mensen door naturalisatie Nederlander geworden, een gegeven dat nog wel wordt geregistreerd. Dat zijn er meer dan gemiddeld over de afgelopen jaren.

Sinds de invoering van de naturalisatietoets in 2003 ligt het aantal naturalisaties op ongeveer 20 duizend per jaar. In de jaren 90, voor invoering van de toets, was het aantal immigranten dat Nederlander werd hoger. 

Door de nieuwe wet Basisregistratie Personen wordt het bezit van een of meerdere nationaliteiten naast de Nederlandse niet meer bijgehouden. Het kabinet heeft vorig jaar de registratie afgeschaft, op verzoek van de Raad van State.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in